Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemství snu o bezhlavém psovi

Sní úplně každý. Je však velký rozdíl v tom, jak si lidé své sny uvědomují. Sny se nám nezdají náhodou a mají svůj význam. Nejde zde o žádnou náhodnou změť obrazů. Sny mají svou funkci a hovoří k nám pomocí symbolů. V dnešním zamyšlení, ke kterému vás zvu, jsem se rozhodla právě věnovat tématu o snech.

V  první části vám převyprávím jeden příběh a pak bude následovat sen, který úzce s příběhem souvisí. V závěru se dovíme, jak se nám podařilo pomocí psychoterapie příběhu i snu porozumět. Jména osob jsou pochopitelně změněná. Pokud máte chuť k naslouchání, jste zváni.

Paní Eva je matkou dnes již dvou dospělých dcer. Se svou starší dcerou má komplikovaný vztah. Vždy se ale obě snažily, aby si různá nedorozumění vyříkaly a život šel dál. Vztahy se vyhrotily v období, kdy se dcera seznámila přes internet s mladým mužem, který má v péči dvě děti. To je vcelku chvályhodné, ona sama je také matkou dvou dětí, takže tady problém Eva neviděla. Celá rodina si ale všimla, že se dcera začala chovat zvláštně. Jakoby za ni mluvil a jednal někdo jiný.

Bez svého partnera se k ničemu nevyjadřovala, nikam nechodila, nepřijížděla k rodičům. Stalo se to, že nový partner dceru Evy naprosto ovládl. Všichni to vnímali, kromě té, která už neviděla vůbec nic. Paní Eva se situací trápila. Dcerku milovala a bála se o ni. Již v minulosti měla její dcera problémy a několik let docházela k psycholožce. Na tu dobu Eva ráda vzpomíná, tehdy se výrazně její vztah s dcerkou upravil a bylo to moc pěkné období. Nebylo dne, aby Eva na dcerku nemyslela.

Jednou se zdál paní Evě následující sen.

Je letní prosluněné odpoledne. Stojíme společně s mou fenkou Sašou na jednom místě. Před mým vnitřním zrakem se objevuje klikatá polní cestička. Na té vidím dvě děti, které  si zde hrají. Prohřívají mne paprsky sluníčka, slyším veselý hovor dětí a cítím vůni posečené trávy. Idylku naruší zvolání jednoho dítěte: „Podívej, už zase jde. Honem, raději utíkejme pryč!“ Zpozorním. Vidím, že okolo dětí majestátně prochází hnědě zbarvená kráva. Její kůže  se nápadně leskne. Schází směrem k nám a nikdo jiný ji nezajímá. Jde pomalu, ale rozhodně. Děti chvíli stojí jak opařené, pak berou kola a utíkají  pryč. Ještě slyším  jednoho z nich: „Bojím se, že ta kráva toho psa zabije, že mu sežere hlavu, jak to už udělala vícekrát!“ Náhle se obraz před mým vnitřním zrakem mění. Jasně vidím sebe a mou milovanou fenku Sašu. Jsem ráda, že je tu se mnou. V reálném životě je to už rok, co nám odešla do psího nebe.  Kráva přichází  až k nám. Vidím jí do krásných, tmavohnědých očí. Saša pokorně stojí vedle mě. Nemělo by to být pro mne překvapení. Vždycky byla taková. Měla v sobě pokory více, než bylo prospěšné. Já stojím bokem. Kráva i fenka Saša stojí  naproti  sobě. Náhle přichází  zlom. Kráva bere  jemně Sašinu hlavu do své tlamy. Stojím paralyzovaná . Nemohu jí pomoci, nejde to. Tolik chci! Slyším „křupnutí“. Kráva se spokojeně dívá. Naproti ní stojí pokorně torzo těla mé milované fenky Saši. Nyní už bez hlavy. Šokuje mne  to, že pes tam stále stojí , ocas svěšený dolů. Nad torzem se tyčí  kráva s blaženým výrazem.

Paní Eva na tento sen neustále myslela.  Oslovila svou kolegyni, která se ve své profesi  věnuje práci se sny. Ta ji vysvětlila symboly, které se objevily ve snu. Dověděla se, že hlavní postavu zde ztvárnila její „bezhlavá dcera“. Ve snu tam vystupovala vlastně jako fenka Saša. Kráva jí zbavila hlavy. Tím pádem jejího vlastního „já“ , myšlení, prosazování svých názorů a všeho toho, o co její dcera vlastně seznámením se s novým  přítelem  přišla.

Paní Evě se výrazně ulevilo. Došla k poznání, že se věci v našich životech nedějí jen tak. O snech to platí také. Necháme zmíněnému konfliktu mezi dcerou a matkou  čas. Protože už víme, že všechno má svůj čas a co přijít má, to přijde.

 

Autor: Hana Ederová | úterý 18.11.2014 13:33 | karma článku: 5,24 | přečteno: 236x
  • Další články autora

Hana Ederová

Příroda je největším zdrojem zdraví

Všechny naše problémy pramení z toho, že nenasloucháme své duši. Stav našeho fyzického těla odpovídá stavu naší psychiky.

10.9.2018 v 18:43 | Karma: 11,20 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ostatní

Hana Ederová

Když dochází životní energie

V dnešní uspěchané době je běžné, že se mnozí ženeme za výdělkem, doděláváme resty v práci i po pracovní době, nebo se právě honíme za něčím jiným. Tímto způsobem však ztrácíme drahocennou životní energii.

9.9.2018 v 14:55 | Karma: 12,62 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní

Hana Ederová

O vzájemné toleranci

Blíží se konec roku. Opět si většina z nás vytvoří různá předsevzetí, která s většími /spíše však menšími/ úspěchy zvládá naplnit. Důsledkem tohoto počínání je pak rozladěnost a zklamání.

30.12.2015 v 12:41 | Karma: 7,69 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní

Hana Ederová

Jsou muži ještě lovci?

Ta otázka mě už napadla několikrát. V minulosti platilo, že muž byl lovec a žena byla ta, kterou se muž snažil ulovit, pochopitelně obrazně řečeno. Jak je tomu dnes, je muž stále lovcem?

8.11.2015 v 16:40 | Karma: 22,16 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Ostatní

Hana Ederová

Zapomněl jsem si doma aktovku!

Zase to pondělí, ach jo! A kde je do konce týdne, přemýšlela jsem cestou do práce. Taky máte pocit, že víkend rychle uteče? Než se člověk otočí, je tu nový pracovní týden.

5.11.2015 v 17:01 | Karma: 6,84 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 862x
Jmenuji se Hana Ederová, provozuji Poradnu pro bolavou duši

https://poradnaprobolavoudusi.pageride.cz/

Seznam rubrik